METİP ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

METİP ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Mevsimlik gezici tarım işçisi vatandaşlarımızın ve ailelerinin çalışma ve yaşam şartlarını iyileştirerek tüm kamu hizmetlerine ulaşmalarını sağlamak ve böylece ikamet ettikleri illerdeki yaşam standartlarını yakalamalarını sağlamak hedeflenmiştir.

Mevsimlik gezici tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla, bulundukları illerden diğer illere aileleri ile birlikte giden vatandaşlarımızın bu süreçte ulaşım, barınma, eğitim, sağlık, güvenlik, sosyal çevreyle ilişkiler, çalışma ve sosyal güvenlik bakımından mevcut sorunlarının tespiti ile bu sorunların giderilmesi amacıyla çalışmalar yapılmıştır.

Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP)

 Mevsimlik tarım işçilerimizin yaşadığı sorunların Genelge ve METİP I projesi deneyimi ile yeniden ele alındığı ve ilgili kurumların bu alandaki görev tanımlarının netleştirildiği Başbakanlık Genelgesi, 19/4/2017 tarihli Resmî Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe konulmuştur. Bununla birlikte Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP II) uygulanmaya başlanmıştır. Bu kapsamda 2017 yılından bugüne 22 İl Valiliğine yaklaşık 90 milyon TL ödenek aktarılmıştır. Aktarılan ödenekler ile hem mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin barınma koşulları iyileştirilmekte hem de gittikleri illerde kamu hizmetlerine ulaşmaları kolaylaştırılmaktadır. Bu çerçevede 23 geçici yerleşim alanı inşa edilmiş olup 31 geçici yerleşim alanının yapım süreci ise devam etmektedir. METİP Genelgesi ile mevsimlik tarım işçisi vatandaşlarımızın ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesi için ilgili kurumların görev ve sorumlulukları belirlenmiş olup il düzeyinde alınacak tedbirler ise valiliklerce ilan edilmekte ve bu tedbirlere yönelik çalışmalar valilerin gözetim ve denetiminde yürütülmektedir. Mevsimlik tarım işçilerine verilen kamu hizmetlerinin etkin olarak sunulabilmesi ve en kötü biçimler içerisinde anılan mevsimlik tarımda çocuk işçiliği ile mücadele edilebilmesi için Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) kurulmuş olup bu çerçevede, mevsimlik tarım işçilerine ilişkin sayısal bilgi elde edilmesi ve ülkemizin mevsimlik göç haritasının oluşturulması sağlanmaktadır.

 

 

 

 

26.03.2024 43